ТОВ «Виробниче об'єднання Арсенал С»
UA MarketКиївТОВ «Виробниче об'єднання Арсенал ѻ³д чого залежатиме термін служби порошкового покриття?
Меню каталогу
Контакти

Від чого залежатиме термін служби порошкового покриття?

Лакофарбові покриття є одним із основних засобів захисту металу від корозії. Довговічність лакофарбового покриття залежить від багатьох факторів: природи застосовуваних ЛКМ, фізико-хімічної дії навколишнього середовища, технології одержання.

Слід чітко розрізняти термін служби (експлуатації) покриття і гарантійний термін. Гарантійний термін є юридичним поняттям, що визначає міру відповідальності постачальника ЛКМ або робітників перед замовником, і, як правило, становить від 1 до 5 років. Термін служби покриття – технічний термін, який використовується при складанні графіків ремонтного фарбування та зазвичай становить 5 – 15 років.

При правильному виборі ЛКМ і системи захисного покриття в залежності від умов експлуатації виробів, що фарбують вирішальний вплив на довговічність лакофарбового покриття надає технологія його отримання на поверхні, що фарбується.

Підготовка поверхні перед фарбуванням грає важливу роль у забезпеченні довговічності лакофарбового покриття. Багаторічний досвід застосування покриттів у різних галузях промисловості показує, що їхня довговічність на 65-75 % визначається якістю підготовки поверхні перед фарбуванням. Між довговічністю покриття і ступенем очищення поверхні існує залежність, що чітко проявляється. У разі застосування механічних способів підготовки поверхні орієнтовні коефіцієнти підвищення термінів служби покриття, залежно від підготовки поверхні, можна представити таким чином:

фарбування по іржавій чи непідготовленій поверхні – 1,0; очищення ручним способом – 2,0-1,5; абразивне очищення – 3,5-4,0. Спосіб фарбування та умови нанесення ЛКМ істотно впливають на довговічність лакофарбового покриття. Вища стійкість декоративних і захисних властивостей спостерігається у покриттів, нанесених методом електростатичного напилення. Різниця в термінах служби покриттів під час переходу від одного способу фарбування до іншого може становити до 15-25%. Пояснюється ця різниця різницею у структурі сформованих покриттів.

Умови нанесення ЛКМ (вологість та температура навколишнього повітря) впливають на якість та довговічність порошкових покриттів. При недотриманні температурно-влажностных параметрів процесу фарбування поверхні сформованого покриття з'являються різні дефекти (шагрень, проколи), які призводять як до погіршення зовнішнього вигляду покриття, але значно знижують його довговічність.Температурно-вологі параметри фарбування регламентуються ГОСТ 9.105 «Покриття лакофарбові. Класифікація та основні параметри способів фарбування». Відповідно до зазначеного стандарту, «температура повітря при фарбуванні має бути не менше +15 ºС і не більше +30 ºС, відносна вологість – не вище 80 %». Тим не менш, часто виникає питання про можливість фарбування при іншій вологості та температурі. Стандартом допускаються інші значення зазначених параметрів при досягненні якості покриття.

Практика показує, що нанесення покриття з терміном служби 15 років і більше, не дивлячись на свою вищу вартість, найчастіше вигідніше за рахунок економії на подальших ремонтах. При цьому не варто забувати, що вартість ремонтного фарбування, як правило, обходиться дорожче, а якість покриття виходить гіршою, ніж при першому фарбуванні

© 2014 - 2024 ТОВ «Виробниче об'єднання Арсенал С» Поскаржитися на зміст
Як створити сайт інтернет магазину
Сайт створений на платформі UA MarketUA Market